Loading...

Kas ir Frappé?

Lemīļotās Frappé, ko izrunā ‘frap-pay’, nosaukums cēlies no franču valodas vārda, un tā nozīme ir “ledus”.

Šis atsvaidzinošais dzēriens parasti tiek gatavots no ūdens, Espresso, cukura, piena, ledus un tiek sakratīts, sablendēts vai sakults, lai sajauktu visas sastāvdaļas. Kad āra temperatūra ceļas, šī ārkārtīgi populārā dzēriena pārdošanas apjomi pieaug — uzziniet vairāk par iemīļoto Frappé un uzziniet, kāpēc uzņēmumam Nestlé® bija svarīga loma tās radīšanā.

icon quoteicon quote
After getting inspired by these countries, take a break from the rush of everyday life, choose your NESCAFÉ® Dolce Gusto® and plan your next adventure-flavored vacation

Kas ir Frappé sastāvā?

Kad vasara iesilst, ielas piepildās ar cilvēkiem ar ledus kafijas dzērieniem, kas, iespējams, ir leģendārais Frappé.

 

Šo gardo dzērienu parasti gatavo, sajaucot kafiju, ledu, pienu un saldinātājus. Kafija var būt šķīstoša, uzlieta vai Espresso, un piens var būt jebkāda veida, tostarp alternatīvie pieni, piemēram, mandeļu, sojas vai auzu piens. Pēc garšas var pievienot saldinātājus, piemēram, cukuru vai sīrupus, un pēc izvēles dzērienu var papildināt ar aromatizētājiem, piemēram, vaniļas, šokolādes vai karameļu. Sastāvdaļas sablendē, līdz tās veido gludu un krēmīgu masu, radot biezu un spirdzinošu kārumu, kas lieliski piemērots karstā dienā.

 

Frappé tiek pasniegts augstā glāzē, rotāts ar putukrējumu un dažādiem papildinājumiem, un tas ir gan vizuāls, gan garšas baudījums. Tradicionāli to gatavo ar kafiju, bet tas var būt arī cits dzēriens! Dažreiz tā tiek gatavota ar tēju, sulu un pat karsto šokolādi.

 

Frappé dzērieni visā pasaulē

Frappé var būt ļoti atšķirīgas atkarībā no tā, kurā pasaules malā atrodaties, un katrs malks ir kā patīkams pārsteiguma. Grieķijā, pasūtot Frappé, saņemsiet pāris ēdamkarotes šķīstošās kafijas, cukura, ūdens un pēc izvēles piena maisījumu, kas tiek sakratīts, lai iegūtu raksturīgo putu kārtu.

 

Ja esat Bulgārijā, nebrīnieties, ja to pasniedz ar limonādi, nevis ūdeni. Dānijā, savukārt, ūdeni aizstāj ar pienu, bet Serbijā Frappé pasniedz ar pienu vai saldējumu un svaigu putukrējumu. Bet Bostonā piedāvā unikālu versiju, kas patiesībā ir piena kokteilis, kas pagatavots ar saldējumu un tiek dēvēts vienkārši par “frap”.

 

Kā Frappé cienītājs jūs, iespējams, domājat, ka pazīstat savu dzērienu, bet jūs būsiet pārsteigts!

 

Kāda ir Frappé izcelsme?

“Café Frappé” radās 19. gadsimta vidū, piedāvājot dažādas tekstūras — no slaša (slushy) līdz ledus kafijas variācijām. Tomēr īsta Frappé popularitāte sākās 1957. gadā Saloniku starptautiskajā izstādē Grieķijā. Stāsta, ka Nestlé® pārstāvis demonstrēja bērniem domātu šķīstošu šokolādes dzērienu, kura pamatā bija šokolāde, ko pievienoja pienam un pēc tam sakratīja šeikerī. Tā kā nebija pieejams karsts ūdens, viņi atjautīgi sajauca šķīstošo kafiju ar aukstu ūdeni un ledus gabaliņiem, un tā radās šodien pazīstamais Frappé. Šī Frappé versija Grieķijā joprojām ir ļoti populāra, un to var iegādāties lielākajā daļā kafejnīcu visā valstī.

 

Kāda tad ir atšķirība starp Frappé un Frappuccino?

Frappé un Frappuccino ļoti bieži tiek uzskatīti par vienu dzērienu, taču tie ir pilnīgi atšķirīgi! Mēs jums pastāstīsim. Frappé un Frappuccino atšķiras pēc izcelsmes, sastāvdaļām, kafijas pagatavošanas procesa un garšas profila.

 

Izcelsme

Frappé izcelsme meklējama Grieķijā, un tas ir populārs ledus kafijas veids, kas popularitāti iemantoja 20. gs. 50. gados. Savukārt Frappuccino ir Starbucks® ar prečzīmi aizsargāts dzēriens, kas tika radīts 20. gs. 90. gados un kas radīts, iedvesmojoties no Frappé.

 

Sastāvdaļas

Frappé parasti tiek gatavots no šķīstošās kafijas, ūdens, cukura un ledus. Var tikt pievienots piens vai kafijas krējums (ko var aizstāt ar alternatīvajiem, pienu nesaturošajiem produktiem), un to bieži papildina ar piena putām. Savukārt Frappuccino parasti sastāv no vārītas kafijas vai Espresso, ledus, piena un dažādiem aromatizētājiem, piemēram, sīrupiem vai mērcēm. Bieži tam tiek pievienots putukrējums un dažādas piedevas, piemēram, karamele vai šokolādes uzlējums.

 

Kafijas pagatavošanas process

Runājot par kafijas pagatavošanas procesu, Frappé pagatavošanai sastāvdaļas tiek sablendētas vai spēcīgi sakratītas līdz krēmīgai konsistencei. Vispirms sajauc šķīstošo kafiju, ūdeni un cukuru, veidojot pamata masu, tad pievieno ledu un dažreiz arī pienu. Gardā Frappuccino sastāvdaļas tiek sablendētas, lai iegūtu vienmērīgu, ledainu konsistenci. Starbucks® izmanto bāzes maisījumu, kurā ietilpst kafija vai Espresso, piens, ledus un aromatizētāji. Pēc tam to pēc vēlēšanās papildina ar putukrējumu un papildu piedevām.

 

Garšas profils

Un tagad parunāsim par to, kas mums visiem patīk — par garšu. Frappé piemīt spēcīga kafijas garša ar nelielu rūgtumu, kas īpaši jūtams, ja nav pievienots piens vai saldinātāji. Putas un ledus to padara atsvaidzinošu un atvēsinošu.

 

Savukārt Frappuccino parasti ir saldāks un vairāk līdzīgs desertam, ar plašu garšu gammu atkarībā no izmantotajiem sīrupiem un mērcēm. Tas var garšas ziņā līdzināties jebkurai citai garšai, no klasiskās kafijas līdz karameles, mokas vai pat sezonālām garšām, piemēram, ķirbju garšvielai.

 

Lai gan abi dzērieni ir aukstās kafijas dzērieni, Frappé ir vienkāršāks un ar izteiktāku kafijas garšu, savukārt Frappuccino ir saldāks, baudāmāks un tiek papildināts ar dažādām garšām un piedevām.

 

Tagad, kad zināt Frappé noslēpumu, varbūt vēlaties iedziļināties vilinošajā Mocha pasaulē?

 

Kāda ir atšķirība starp Frappé un ledus kafiju?

Galvenās Frappé un ledus kafijas atšķirības ir to sastāvdaļas, pagatavošana, garša un tekstūra.

 

Sastāvdaļas un pagatavošana:

Frappé parasti tiek gatavota, sablendējot šķīstošo kafiju, ūdeni, cukuru un ledu, līdz tiek iegūta krēmīga un samtaina konsistence. Lai piešķirtu krēmīgumu, var pievienot arī pienu vai kafijas krējumu, un garšas uzlabošanai var izmantot aromatizētājus, piemēram, sīrupus. Savukārt ledus kafija tiek gatavota no karstas kafijas, kas tiek atdzesēta un pasniegta ar ledu. To var saldināt un papildināt ar pienu, kafijas krējumu vai sīrupiem. Cold Brew ir ledus kafijas paveids, ko gatavo, ilgstoši mērcējot kafijas biezumus aukstā ūdenī.

 

Tekstūra un konsistence:

Frappé sablendēšanas procesā veidojas bieza un krēmīga tekstūra, kas atgādina piena kokteili. Tas ir krēmīgs un bieži tiek papildināts ar putukrējumu vai citām piedevām. Ledus kafijas pagatavošanā tiek saglabāta parastas kafijas šķidrā konsistence, kas atdzesēta ar ledus gabaliņiem, piedāvājot atsvaidzinošu un vieglāku konsistenci, salīdzinot ar Frappé.

 

Garšas profils:

Frappé var būt dažādas garšas atkarībā no izmantotā kafijas veida un papildu aromatizētājiem. Ja tai pievieno cukuru un pienu, tā būs saldāka un krēmīgāka. Savukārt ledus kafijā saglabājas pagatavotās kafijas garša, bet pievienotie saldinātāji vai aromatizētāji papildina kafijas garšu, nevis to maskē.

 

Izcelsme un popularitāte:

Frappé izcelsme meklējama Grieķijā, un šis dzēriens ir populārs dažādās pasaules vietās, īpaši vasaras mēnešos. To bieži bauda kā atspirdzinošu desertam līdzīgu dzērienu. Mūsu iecienītā ledus kafija ir populāra visā pasaulē, īpaši siltākā klimatā, taču tās izcelsme nav saistīta ar kādu konkrētu kultūru. Tā ir laba izvēle kafijas cienītājiem, kuri meklē atsvaidzinošu, atspirdzinošu dzērienu.

 

Būtībā, lai gan abi dzērieni ir atvēsinoši un satur kofeīnu, atšķiras to sastāvdaļas, pagatavošanas metodes, tekstūras un garšas profili. Neatkarīgi no tā, vai vēlaties krēmīgu dzērienu vai vienkāršu atspirdzinājumu, jūsu garšas kārpiņas novērtēs atdzesētos kafijas variantus!

 

Frappé glāze
Uzziniet vairāk par kafiju
Tagad, kad zināt, kā pagatavot Frappé, uzziniet arī par dažādiem citiem kafijas veidiem un atrodiet savu jauno favorītu. Lasiet mūsu rakstus par kafiju arī atrodoties uz dīvāna mājās.
CAPPUCINO
CAPPUCINO
Iepaidīga un jutekliska
PIRKT TŪLĪT
LATTE MACCHIATO
LATTE MACCHIATO
Maiga un jutekliska
PIRKT TŪLĪT
ESPRESSO MILANO
ESPRESSO MILANO
Mūsu klasiskā karameļu garša
PIRKT TŪLĪT
NY Morning Blend
Taste the coffee shop at home with his Rich & Roasty notes
Buy now
NY Morning Blend
Taste the coffee shop at home with his Rich & Roasty notes
Buy now
Miami Morning Blend
Taste the coffee shop at home with his Rich & Roasty notes
Buy now
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Kā pagatavot ledus kafiju?
Kā pagatavot ledus kafiju?
5 min
Kas ir karameļu Macchiato?
Kas ir karameļu Macchiato?
5 min
Latte Macchiato, salīdzinot ar Cappuccino: kāda ir atšķirība?
Latte Macchiato, salīdzinot ar Cappuccino: kāda ir atšķirība?
5 min
Loading...