Loading...

Kas ir Espresso?

Parunāsim par jūsu ikrīta galveno sabiedroto un neskaitāmu gardu kafijas dzērienu pamatu — Espresso!

Espresso ir maza, bet spēcīga kafija ar bagātīgu, intensīvu garšu katrā dzēriena malkā. To pagatavo, ar augstu spiedienu izspiežot karstu ūdeni cauri smalki samaltām kafijas pupiņām, radot koncentrētu kafiju ar tai raksturīgu krēmveida putu kārtiņu virsū, ko sauc par “crema”. Šī pagatavošanas metode izceļ kafijas dziļo, niansēto garšu, padarot to par kafijas lietpratēju iecienītāko kafiju un lielisku bāzi dažādiem citiem gardiem dzērieniem. Neatkarīgi no tā, vai jūs to baudāt tīru vai tādos dzērienos kā Latte vai Cappuccino, — Espresso ir kafijas būtība tās vislabākajā izpausmē. Vai vēlaties uzzināt vairāk? Pagatavojiet krūzīti NESCAFÉ® Dolce Gusto® Espresso un ļaujiet šim rakstam aizvest jūs maģiskā Espresso ceļojumā.

icon quoteicon quote
After getting inspired by these countries, take a break from the rush of everyday life, choose your NESCAFÉ® Dolce Gusto® and plan your next adventure-flavored vacation

Espresso vēsture

Vai vēlaties īsu vēstures stundu? Aiziet! Espresso, tāpat kā daudzas citas iecienītas kafijas receptes, radās Itālijā pirms gandrīz 100 gadiem, un par to jāpateicas leģendārajam Luidži Becera (Luigi Bezzera) no Milānas. Viņš radīja Espresso, izmantojot tvaika spiediena metodi (un jā, viņš bija pirmais, kas to izmantoja!), kas ļāva pagatavot stipru kafiju ātrāk nekā jebkad iepriekš.

 

 

Patiesībā nosaukums “caffé Espresso” nozīmē “izspiesta kafija”, jo ūdens ar ļoti augstu spiedienu tiek spiests cauri smalki maltai kafijai. Espresso kļuva aizvien populārāks, kad no 19. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta sākumam pieauga pieprasījums pēc kafijas. Līdz 20. gadsimta 40. gadiem šī populārā dzēriena pagatavošanas process bija tika noslīpēts līdz pilnībai.

 

 

Espresso diena tiek svinēta 23. novembrī

Daudziem no mums Espresso diena ir katru dienu. Taču, ja meklējat iemeslu izdzert papildu tasīti Espresso, atzīmējiet savā kalendārā 23. novembri.

 

 

Kā Espresso tiek pagatavots?

Labi, parunāsim par Espresso! Tas ir gards, koncentrēts un jūsu iemīļoto garšu pilns. Vai esat pamanījuši baristu gatavotās, mazās kafijas tasītes? Jā, tas ir Espresso. Tas ir gards pats par sevi, taču tas tiek izmantots arī par daudzu citu dzērienu bāzi, piemēram, Cappucino, Latte, Americano un Macchiato. Un neapšaubāmi — Espresso neskopojas ar garšu bagātību. Tas ir intensīvs un izteikts, taču, ak, cik gards. Tāpēc to parasti servē nelielās demitasse stila tasītēs.

 

 

Kā pagatavot Espresso

Ja tā padomā, Espresso ir kā kafijas spēkstacija, kas tiek pasniegta mazās devās un tiek radīta, izspiežot karstu ūdeni cauri smalki maltai kafijai. Šāda pagatavošanas metode ļauj radīt bagātīgu un intensīvu kafiju, ko var izmantot arī kā citu kafijas dzērienu bāzi.

 

 

Cik daudz kofeīna ir vienā Espresso tasītē?

Espresso kofeīna trieciendeva! Jūs, visticamāk, esat dzirdējis par Espresso spēku. Un jā, tajā ir daļa patiesības, taču viss nav tik biedējoši, kā varētu šķist! Kofeīna līmenis ir atkarīgs no tasītes izmēra. Parasti vienā Espresso ir 29 līdz 100 miligrami kofeīna, bet dubultajā Espresso ir 58 līdz 185 miligrami kofeīna. Paturiet to prātā!

 

 

Populāri dzērieni, kas tiek gatavoti ar Espresso

Iepazīstinām ar četriem neatvairāmiem Espresso dzērieniem. Katram no tiem piemīt sava specifiska nianse, kas maina klasisko Espresso baudījumu. Tiem, kuri izvēlas intensīvu garšu, piemērots ir nemainīgi lieliskais Espresso, kas ir tīra kofeīna svētlaime. Ja vēlaties mazliet saldāku dzērienu, izvēlieties Espresso con Panna, kas papildināts ar samtainu putukrējumu. Krēmīgāka izvēle būs maigā Latte, kurā zīdains tvaicēts piens lieliski papildina bagātīgo Espresso, sniedzot maigu baudījumu. Savukārt tiem, kuriem garšo kafija ar putām, lieliski piemērots būs Cappuccino, kurā ir harmoniski sabalansēts Espresso, saputots piens un gaisīgas piena putas. Turpiniet lasīt, lai padziļināti iepazītos ar katru no šiem vilinošajiem dzērieniem.

 

 

Klasiskais Espresso

Lai radītu perfektu Espresso, vissvarīgākā ir precizitāte un aizrautība. Ir rūpīgi un precīzi jānomēra smalki malta kafija, prasmīgi tā jāsablīvē un jāpagatavo zem spiediena, lai nepalaistu garām nevienu smalkās garšas un aromāta miligramu. Neatkarīgi no tā, vai to paredzēts dzert kā tīru Espresso vai pagatavot jūsu iecienītāko kafijas dzērienu, bagātīgais, intensīvais Espresso ir jūsu kafijas ceļojuma sirds un dvēsele.

 

 

Espresso con Panna

Iepazīstieties ar Espresso con Panna — apburošu dzērienu, kas jūsu Espresso pieredzi pacels jaunā līmenī. Iedomājieties samtainu Espresso, kas papildināts ar debešķīgu putukrējuma kārtiņu, radot harmonisku bagātīgas kafijas garšas un krēmīga salduma maisījumu. Tas ir kā izbaudīt kafijas paradīzes gabaliņu katrā dzēriena malkā. Neatkarīgi no tā, vai vēlaties baudīt izsmalcinātu, uzmundrinošu dzērienu vai vēlaties apmierināt kāri pēc saldumiem, Espresso con Panna ir ideāls kārums, kas pacels kafijas baudīšanas rituālu jaunā līmenī.

 

 

Latte

Izbaudīsim mierinošu klasiskās Latte apskāvienu! Iztēlojieties maigu, samtainu Espresso un tvaicēta piena maisījumu, kas papildināts ar maigu putu kārtiņu. Tas ir kā silts apskāviens, mierinošs un pazīstams, bet tik ļoti baudāms. Neatkarīgi no tā, vai uzsākat dienu vai baudāt pelnītu atpūtas brīdi, Latte ir lielisks sabiedrotais, kad jums nepieciešams papildu mierinājums un siltums.

 

 

Cappuccino

Un pēdējais — bet ne mazāk populārais — ir Cappuccino. Espresso spēlē galveno lomu arī Cappuccino pagatavošanā. Vispirms tiek pagatavots Espresso, kas kalpo par dzēriena bāzi. Pēc tam tiek pievienots tvaicēts piens, lai līdzsvarotu Espresso intensīvo garšu. Noslēgumā pa virsu ar karoti tiek uzlikta putota piena kārtiņa, lai radītu dzērienam raksturīgo krēmīgo tekstūru. Īsāk sakot, Espresso nodrošina spēcīgu bāzi, kas tiek līdzsvarota ar pienu un putām, lai radītu mūsu visu tik iemīļoto Cappuccino!

 

 

Kā baudīt Espresso?

Parunāsim par to, kā gūt vienkāršu Espresso baudījumu! Lūk, kas ir svarīgākais — dzerot šo klasisko kafijas dzērienu, ir svarīgi izbaudīt mirkli. Vispirms veltiet brīdi, lai novērtētu bagātīgo aromātu, kas virmo no jūsu tasītes un ir kā gaidāmās intensīvās garšas priekšvēstnesis. Pēc tam paceliet mazo Espresso tasīti pie lūpām un lēni, apdomīgi iedzeriet. Ļaujiet intensīvajam aromātam plūst pār jūsu garšas kārpiņām, ar katru malku izbaudot dzēriena bagātīgo garšu un sarežģītību. Un nesteidzieties — Espresso ir paredzēts lēnai baudīšanai, lai jūs varētu pilnībā novērtēt tā spēcīgo raksturu.

 

 

Kāda ir atšķirība starp Espresso un parastu kafiju?

Pirms beidzam stāstu par Espresso, ātri pastāstīsim, kāda ir atšķirība starp Espresso un parastu kafiju. Kā jūs jau zināt vai varbūt nezināt, Espresso ir gandrīz visu veidu kafijas pamatā. Baristas rada savus meistardarbus, izmantojot augstu spiedienu, kas izdzen ūdeni cauri sablīvētai maltai kafijai, kas veido biezu, sīrupa konsistences šķidrumu ar krāšņu gaiši brūnu putu slāni virsū, ko sauc par “crema”. Lūk, tā ir slepenā sastāvdaļa! Bet ir viena būtiska atšķirība — kamēr citas kafijas tiek gatavotas lēnākā filtrēšanas procesā, Espresso galvenais ir ātrums.

 

 

Kofeīna līmenis

Salīdzinot kofeīna līmeņus, ir svarīgi saprast atšķirību starp Espresso un parastu kafiju. Neskatoties uz Espresso nelielo daudzumu, tajā ir augstāka kofeīna koncentrācija, kas sniedz ātru enerģijas pieplūdumu. Turpretī parasta kafija nodrošina pakāpeniskāku kofeīna izdalīšanos, sniedzot noturīgu enerģiju ilgāku laiku. Neatkarīgi no tā, vai dodat priekšroku Espresso trieciendevai vai pakāpeniskai parastās kafijas sniegtai enerģijai, katrs no variantiem ir piemērots atšķirīgām vēlmēm un vajadzībām.

 

 

Filtrēšanas process

Espresso pagatavo, izmantojot unikālu pagatavošanas metodi, kad smalki malta kafija tiek cieši sablīvēta portafiltrā un ūdens augstā spiedienā tiek izspiests tai cauri. Šī intensīvā procesa rezultātā tiek izvilktas bagātīgas garšas un eļļas, tādējādi iegūstot koncentrētu kafiju ar biezu putu kārtiņu. Turpretī parasto kafiju parasti pagatavo, izmantojot filtrēšanas vai uzliešanas metodi, kad karstais ūdens filtrējas cauri rupjāka maluma kafijai, tādējādi aromāti tiek ekstrahēti pakāpeniskāk. Filtrētā kafija iepil kanniņā vai karafē, tādējādi iegūstot lielāku kafijas daudzumu ar vieglāku un maigāku garšas profilu. Neatkarīgi no tā, vai jūs vilina Espresso intensitāte vai filtrētās kafijas mierinošais komforts, katra pagatavošanas metode piedāvā unikālu kafijas baudīšanas pieredzi.

 

 

Blonde Espresso, salīdzinot ar parasto Espresso

Parunāsim par atšķirībām starp blonde un parasto Espresso — visu izšķir garša un stiprums! Iedomājieties, parastais Espresso ir ar spēcīgu, intensīvu garšu un augstāku kofeīna saturu, kas ir lieliski piemērots tiem, kuriem patīk spēcīgs enerģijas lādiņš dienas sākumā. Un nu iepazīstieties ar blonde Espresso — mierīgāku un maigāku variantu, kas piedāvā vieglāku garšas profilu. Tas ir kā parastā Espresso rāmais brālēns, kas joprojām ir garšīgs, bet ar mazāku kofeīna devu. Un vislabākais ir tas, ka, jā, blonde Espresso patiešām var būt bez kofeīna, piedāvājot to pašu garšu bez kofeīna trieciendevas. Neatkarīgi no tā, vai vēlaties ātri pamosties vai izbaudīt kafiju mierīgāk, jūs gaida ideāla kafija!

 

 

Espresso, salīdzinot ar Ristreto. Kāda ir atšķirība?

Vai vispār pastāv atšķirības starp Espresso un Ristreto? Jā! Tas ir stāsts par garšu ceļojumu! Lai arī abiem piemīt raksturs, Ristreto ir mazliet spēcīgāks. Tas ir kā Espresso drosmīgais brālēns, kas tiek pagatavots no tāda paša kafijas daudzuma, bet ar mazāku ūdens daudzumu, tādējādi iegūstot mazāku un koncentrētāku dzērienu. Tas nozīmē, ka Ristreto, salīdzinot ar parasto Espresso, ir spēcīgāks, ar bagātīgāku un intensīvāku garšu. No otras puses, parastais Espresso ir ar sabalansētu garšu un ar nedaudz lielāku tilpumu, kas ir lieliski piemērots tiem, kuriem patīk klasiska kafijas baudīšana. Neatkarīgi no tā, vai meklējat intensīvu kofeīna trieciendevu vai dodat priekšroku maigākam dzērienam, jūs gaida nevainojams kafijas baudījums!
cup of americano coffee
Uzziniet vairāk par kafiju
Kad esam jūs iepazīstinājuši ar kafijas pasauli, aicinām doties tālāk un atklāt dažādos kafijas veidus.
ESPRESSO MILANO
ESPRESSO MILANO
Malta grauzdēta kafija
PIRKT TŪLĪT
ESPRESSO ROMA
ESPRESSO ROMA
Malta grauzdēta kafija
PIRKT TŪLĪT
ESPRESSO INTENSO
ESPRESSO INTENSO
Piesātināta un pikanta
PIRKT TŪLĪT
NY Morning Blend
Taste the coffee shop at home with his Rich & Roasty notes
Buy now
NY Morning Blend
Taste the coffee shop at home with his Rich & Roasty notes
Buy now
Miami Morning Blend
Taste the coffee shop at home with his Rich & Roasty notes
Buy now
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Kas ir Americano?
Kas ir Americano?
5 min
Kas ir Latte Macchiato?
Kas ir Latte Macchiato?
7 min
Dažādi kafijas pupiņu veidi
Dažādi kafijas pupiņu veidi
7 min
Loading...