Lungo kafija: dubulta garšas deva
Ja Espresso jums šķiet pārāk mazs, Lungo kafija noteikti ir domāta tieši jums. Bet ko tas nozīmē? Lungo, kuras izcelsme ir Itālija, ir kafija, ko Spānijā pazīstam kā garo kafiju: tā tiek pagatavota no tāda paša kafijas daudzuma kā Espresso, bet ar divreiz lielāku ūdens daudzumu, tādējādi iegūstot lielāku un ilgāk baudāmu tasīti.
Bet nejauciet Lungo ar Americano, lai gan tās ir līdzīgas — patiesībā atšķirība ir to pagatavošanas veidā. Lungo kafijā caur kafijas biezumiem izplūst divreiz vairāk ūdens, kas tai piešķir samtainu un maigu raksturu. Savukārt Americano karstais ūdens tiek pievienots pēc tam, tādējādi radot atšķirīgu garšas sajūtu.
Lungo pagatavošanas veids kafijai piešķir savdabīgu rūgtumu. Kad karstais ūdens plūst cauri filtrētajai kafijai, tas izvelk tādas kafijas sastāvdaļas, kas īsas kafijas pagatavošanas procesā parasti neizšķīst.
Vai vēlaties uzzināt, kā atšķirt garo jeb Lungo kafiju no citām? Turpiniet lasīt!
Vai Lungo ir vairāk kofeīna nekā parastā kafijā?
Ja esat liels kafijas cienītājs un vēlaties noskaidrot, cik daudz kofeīna uzņemat, šī tēma jums varētu patikt. Tāpēc aplūkosim to kopā.
Lungo kafijā, kurai ir ilgāks ekstrakcijas laiks un lielāks tilpums, patiešām ir vairāk kofeīna nekā parastā Espresso. Tomēr, salīdzinot to ar parastu kafiju (piemēram, standarta kafijas automāta vai filtrēto kafiju), kļūst nedaudz interesantāk.
Lungo, ko pagatavo, paildzinot Espresso ekstrakcijas laiku, tilpums parasti ir apmēram 85–110 ml. Šis lieliskais dzēriens parasti satur 65–80 mg kofeīna. Taču parastās kafijas standarta tasītē, kuras tilpums ir aptuveni 240 ml, vidēji ir aptuveni 95 mg kofeīna.
Tādējādi, lai gan Lungo kafijā ir vairāk kofeīna nekā Espresso, kopējā kofeīna satura ziņā tā joprojām nedaudz atpaliek no parastas kafijas. Taču atcerieties, ka Lungo ir mazāk koncentrēta nekā Espresso, bet ar bagātīgāku garšu nekā filtra kafija, tāpēc tā ir patīkams vidusceļš. Viss ir atkarīgs no tā, kā atrast perfektu līdzsvaru, kas atbilst jūsu garšas kārpiņām un nepieciešamajam kofeīna daudzumam.
Nākamreiz, izvēloties kafiju, apsveriet, ko jums kārojas: Lungo izteikto vai parastās kafijas tradicionālo garšu. Jebkurā gadījumā — jūs gaida garšīgs baudījums!
Vai Lungo kafijai var pievienot pienu?
Iedomājieties, jūs tikko esat pagatavojis Lungo. Tās bagātīgā, aromātiskā garša jau tāpat ir vilinoša, bet, iespējams, jūs vēlaties kaut ko krēmīgāku un maigāku. Šeit talkā nāk piens.
Piena pievienošana Lungo ir ne tikai iespējama, bet arī ārkārtīgi patīkama. Ilgais Lungo ekstrakcijas laiks ļauj izcelt vairāk kafijas smalko garšu, un piena pievienošana var lieliski papildināt šīs nianses. Neatkarīgi no tā, vai vēlaties pievienot nedaudz piena, lai padarītu garšu maigāku, vai lielāku daudzumu piena, lai radītu krēmīgāku konsistenci, visu nosaka jūsu vēlme pielāgot kafijas baudījumu atbilstoši savam garastāvoklim.
Citiem patīk pārvērst savu Lungo kafiju par improvizētu Latte vai Flat White, pievienojot tvaicētu pienu un nedaudz piena putu. Tas ir gluži kā mājās izveidot savu kafejnīcu.
Tāpēc nākamreiz, kad gatavosiet Lungo, nebaidieties eksperimentēt ar piena pievienošanu. Iespējams, jūs atklāsiet jaunu iecienītāko kafijas baudīšanas veidu! Tātad atbilde ir: jā, Lungo kafijai var pievienot pienu.
Garā kafija, salīdzinot ar īso kafiju
Kafija ir neatņemams daudzu mūsu ikdienas pienākumu pavadonis. Bet vai mēs patiešām zinām, kas ir garā, īsā vai vidējā kafija? Lai gan parasti mēs runājam par īso un garo kafiju, dažkārt Espresso saucam par vidējo kafiju, lai to atšķirtu no Ristreto. Galvenā atšķirība starp šiem kafijas veidiem ir to tilpums, ko nosaka pagatavošanā izmantotais ūdens. Piemēram, Espresso ir apmēram 30 ml ūdens, Lungo — apmēram 180 ml, bet Ristreto — apmēram 15 ml.
Kādas citas iezīmes atšķir šos kafijas veidus? Noskaidrosim tās.
Rūgtums:
Parunāsim par garšas dinamiku! Jo ilgāk kafija saskaras ar ūdeni, jo lielāks ir tās rūgtums. Tāpēc Lungo garša ir daudz rūgtāka nekā Ristreto.
Kofeīns:
Tagad pāriesim pie kofeīna! Papildus citiem aspektiem, kofeīna daudzums dzērienā ir atkarīgs no tā, cik ilgi ūdens un kafija ir atradušies saskarē. Ilgāk pagatavojamās kafijas, piemēram, Lungo, satur vairāk kafijas, taču tām nav tik intensīvas garšas, jo to pagatavošanas laikā no kafijas tiek ekstrahētas vairāk sastāvdaļu.
Koncentrācija
Šajā ziņā laikam ir noteicošā ietekme — un Ristreto ir viskoncentrētākais kafijas veids. Tā kā tā ir ekstrakcijas pirmā daļa, kafijai ir daudz intensīvāka garša.
Laiks pamodināt jūsu iekšējo baristu! Pagatavojiet
NESCAFÉ® Dolce Gusto® Lungo mājās.
Kā to pagatavot?
1) Ja izmantojat kafijas automātu, vienkārši ielieciet tajā NESCAFÉ® Dolce Gusto® Lungo kafijas kapsulu
2) Noregulējiet dozatoru uz 4. līmeni un pagatavojiet kafiju, izmantojot “karsto dzērienu” iestatījumu
3) Apsēdieties un izbaudiet
Bet, ja izvēlaties manuālo kafijas automātu:
1) Ielieciet NESCAFÉ® Dolce Gusto® Lungo kafijas kapsulu
2) Izvēlieties “karsto dzērienu” iestatījumu
3) Ļaujiet kafijai plūst, līdz tā sasniedz 120 ml atzīmi
4) Apsēdieties un izbaudiet
Jūs esat pagatavojis gardu Lungo krūzi, ko varat izbaudīt savās mājās kopā, ar ko vien vēlaties.
Kāda ir atšķirība starp Espresso un Lungo?
Neatkarīgi no tā, vai esat rūdīts kafijas entuziasts vai tikai sākat savu ceļojumu kafijas pasaulē, izpratne par šīm atšķirībām var uzlabot jūsu kafijas baudīšanas pieredzi
Pagatavošanas process
Espresso:
- Espresso tiek pagatavots, izspiežot nelielu daudzumu gandrīz verdoša ūdens caur smalki maltām kafijas pupiņām.
- Process ir ātrs, parasti tas aizņem aptuveni 25–30 sekundes.
- Ar šo metodi tiek iegūts neliela, koncentrēta kafijas deva — parasti apmēram 30 mililitri.
Lungo:
- Lungo pagatavošanai izmanto tādu pašu maltas kafijas daudzumu kā Espresso, bet pievieno vairāk ūdens.
- Kafijas pagatavošanas laiks ir ilgāks, bieži tas aizņem līdz minūtei.
- Tādējādi tiek pagatavots lielāks kafijas tilpums — aptuveni 60–90 ml. No tā cēlies arī nosaukums — “garā kafija”.
Garša un stiprums
Espresso:
- Espresso ir pazīstams ar intensīvu, bagātīgu un spēcīgu garšu.
- Pateicoties ātrai ekstrakcijai, tajā saglabājas koncentrēts kafijas stiprums ar biezāku konsistenci un krēma kārtiņu virsū.
Lungo:
- Lungo ir mazāk intensīvs nekā Espresso. Ilgāks ekstrakcijas laiks nozīmē, ka ūdens cauri maltai kafijai izplūst lēnāk, uzņemot vairāk kafijā šķīstošo savienojumu.
- Tas var radīt nedaudz rūgtāku garšu, bet arī sarežģītāku aromāta profilu. Salīdzinot ar Espresso, tā ir vairāk atšķaidīta un piedāvā vieglāku, izsmalcinātāku garšu.
Kofeīna saturs
Espresso:
- Neskatoties uz Espresso mazo izmēru, tas ir ļoti koncentrēts un nodrošina kofeīna trieciendevu.
Lungo:
- Tā kā Lungo ekstrakcijas laiks ir ilgāks, tas parasti satur vairāk kofeīna nekā Espresso. Lielāks ūdens daudzums no maltās kafijas izvelk vairāk kofeīna.
Pasniegšanas daudzums
Espresso:
- Espresso, kas tiek pasniegts nelielā demitasse stila tasītē, ir ātri pagatavojama, uzmundrinoša kafija, kas lieliski piemērota ātrai enerģijas atgūšanai.
Lungo:
- Lungo tiek pasniegts nedaudz lielākā krūzē, un piedāvā nesteidzīgāku kafijas baudīšanu, ļaujot jums malkot un izbaudīt lielāku daudzumu kafijas.
Ko man izvēlēties?
Ja jums garšo spēcīga, koncentrēta kafija, izvēlieties Espresso. Ja dodat priekšroku ilgākai, nesteidzīgākai kafijas baudīšanai ar maigāku garšu, Lungo būs jūsu pareizā izvēle. Abiem dzērieniem ir savs unikāls šarms, tāpēc izmēģiniet abus un izvēlieties, kurš no tiem jums garšo labāk.
Kāda ir atšķirība starp Lungo un Ristretto?
Pagatavošanas process
Vispirms parunāsim par to, kā šie dzērieni tiek pagatavoti.
Lungo pagatavošanai izmanto tādu pašu maltas kafijas daudzumu kā Espresso, bet pievieno vairāk ūdens. Kafijas pagatavošanas process ir ilgāks, bieži tas aizņem līdz minūtei. Ilgāks ekstrakcijas laiks ļauj pagatavot lielāku kafijas daudzumu — aptuveni 60–90 ml.
Savukārt Ristreto (itāļu valodā “ierobežots” vai “īss”) tiek pagatavots, izmantojot tādu pašu maltas kafijas daudzumu, bet mazāk ūdens. Ekstrakcijas laiks ir īsāks, parasti apmēram 15–20 sekundes. Tādējādi tiek pagatavots mazāks, koncentrētāks kafijas daudzums — apmēram 15–22 ml.
Garša un stiprums
Runājot par garšu un stiprumu, Lungo un Ristreto piedāvā atšķirīgu pieredzi.
Salīdzinot ar standarta Espresso, Lungo garša ir maigāka. Ilgāks ekstrakcijas laiks ļauj izšķīdināt vairāk kafijā šķīstošo savienojumu, kas var radīt nedaudz rūgtāku garšu, bet arī niansētāku garšas profilu. Tas ir mazāk koncentrēts nekā Ristreto, tāpēc būs lieliska izvēle tiem, kuriem patīk kafiju baudīt ilgāk.
Savukārt Ristreto galvenais ir intensitāte. Īsāks ekstrakcijas laiks nozīmē, ka tiek izšķīdināts mazāk rūgto savienojumu, tādējādi iegūstot saldāku un koncentrētāku kafiju. Garšas ir spēcīgākas un intensīvākas, sniedzot jums spēcīgu kafijas baudījumu mazākā tasītē. Ja jums patīk izteiktas un bagātīgas garšas, Ristreto ir jūsu dzēriens.
Kofeīna saturs
Vai vēlaties uzzināt par kofeīna saturu? Patiesība ir šāda:
Lungo parasti ir vairāk kofeīna nekā Ristreto, jo cauri maltajai kafijas izplūst lielāks ūdens daudzums, kas ekstrahē vairāk kofeīna.
Ristretto ir mazāk kofeīna vienā devā, bet, tā kā tas ir koncentrētāks, jūs sajūtat spēcīgu garšas efektu bez tik liela kofeīna daudzuma. Tas ir spēcīgs baudījums mazā tasītē.
Pasniegšanas daudzums
Un visbeidzot noskaidrosim, kā šie dzērieni tiek pasniegti.
Lungo tiek pasniegts nedaudz lielākā krūzē, kas ļauj baudīt vairāk kafijas ilgāku laiku. Tas ir lieliski piemērots nesteidzīgiem brīžiem, kad vēlaties izbaudīt katru malku.
Ristretto tiek pasniegts mazā Espresso tasītē, sniedzot īsu, bet intensīvu kafijas baudījumu. Tas ir ideāls, ja jums nepieciešams koncentrēts garšas un enerģijas pieplūdums.
Kuru izvēlēties?
Īsumā — ja vēlaties izbaudīt ilgāku un niansētāku kafijas pieredzi, izvēlieties Lungo. Ja vēlaties intensīvu, bagātīgu kafiju, ideāla izvēle ir Ristreto. Abiem dzērieniem piemīt unikāls šarms, tāpēc varam teikt, ka jums būs labākais no abām pasaulēm. Jauku baudīšanu!
Lungo, salīdzinot ar Americano
Tālāk pastāstīsim par šiem diviem klasiskajiem dzērieniem: Lungo un Americano. Neatkarīgi no tā, vai esat kafijas pazinējs vai vēl tikai pētāt bagātīgo kafijas pasauli, izpratne par šiem dzērieniem var uzlabot jūsu ikdienas kafijas pieredzi.
Pagatavošanas process
Vispirms aplūkosim, kā šie divi dzērieni tiek pagatavoti, jo tos atšķir tieši to pagatavošana.
Lungo pagatavošanā izmanto tādu pašu maltas kafijas daudzumu kā Espresso. Galvenās atšķirības ir izmantotajā ūdens daudzumā un ekstrakcijas laikā. Lungo pagatavošanas laikā ūdens cauri maltajai kafijai plūst ilgāku laiku, parasti līdz minūtei. Ilgāka ekstrakcijas laika rezultātā tiek pagatavots lielāks kafijas daudzums, aptuveni 60–90 ml.
Savukārt Americano tiek pagatavota mazliet atšķirīgi. Pagatavošana sākas ar standarta Espresso. Kad Espresso ir gatavs, tam tiek pievienots karsts ūdens. Ūdens attiecība pret Espresso var būt dažāda, taču parasti tiek pagatavots dzēriens, kas pēc tilpuma ir līdzīgs tradicionālajai melnās kafijas tasītei — aptuveni 180–240 ml. Pievienotais ūdens atšķaida Espresso, radot maigāku kafijas garšu.
Garša un stiprums
Pāriesim pie garšas un stipruma, kas šiem diviem dzērieniem patiešām atšķiras. Lungo ir unikāls garšas profils. Ilgāks ekstrakcijas laiks ļauj izdalīties lielākam šķīstošo savienojumu daudzumam, kas, salīdzinot ar standarta Espresso, rada nedaudz rūgtāku garšu. Tomēr šo rūgtumu līdzsvaro garšu nianses, padarot katru malku par aizraujošu pieredzi. Lungo ir mazāk koncentrēts nekā Ristreto vai Espresso, taču joprojām piedāvā bagātīgu, izteiktu garšu.
Americano mazāk koncentrētais stiprums piedāvā atšķirīgu pieredzi. Pievienotais ūdens mazina Espresso intensitāti, radot samtaināku un maigāku garšu. Tas padara to līdzīgu tradicionālajai filtra kafijai, taču ar Espresso dziļumu un raksturu. Americano ir piemērots tiem, kuri izbauda Espresso bagātīgo garšu, bet dod priekšroku mērenākai intensitātei.
Kofeīna saturs
Iespējams, jūs vēlaties uzzināt, kāds ir kofeīna saturs katrā no šiem dzērieniem.
Lungo parasti ir vairāk kofeīna nekā standarta Espresso, jo ekstrakcijas laiks ir ilgāks un cauri maltajai kafijai tiek izvadīts lielāks ūdens daudzums. Šī ilgākā pagatavošanas laika rezultātā tiek ekstrahēts vairāk kofeīna.
Americano kofeīna saturs ir aptuveni vienāds ar parasto vai dubulto Espresso atkarībā no tā, cik Espresso devas tiek izmantotas. Pievienotais ūdens neietekmē kofeīna saturu, tas tikai atšķaida garšas intensitāti.
Pasniegšanas daudzums
Un visbeidzot noskaidrosim — kā šie dzērieni tiek pasniegti.
Lungo tiek pasniegts nedaudz lielākā krūzē nekā Espresso, kas ļauj baudīt vairāk kafijas ilgāku laiku. Tas ir piemērots tiem, kuriem patīk nesteidzīgi baudīt kafiju.
Americano tiek pasniegts parastā kafijas krūzē, kas līdzīga filtra kafijas pasniegšanā izmantotajai. Tāpēc tas ir lielisks risinājums tiem, kuri vēlas baudīt pilnu krūzi kafijas ar bagātīgu Espresso garšu, bet ar mazāku intensitāti.
Lungo vai Americano Kura ir labākā izvēle?
Ja jums garšo spēcīga, koncentrēta kafija, izvēlieties Espresso. Ja dodat priekšroku ilgākai, nesteidzīgākai kafijas baudīšanai ar maigāku garšu, Lungo būs jūsu pareizā izvēle. Abiem dzērieniem ir savs unikāls šarms, tāpēc izmēģiniet abus un izvēlieties, kurš no tiem jums garšo labāk.
Ieteikumi par to, kas sader ar Lungo kafiju
Vai vēlaties uzzināt, kā vēl vairāk izbaudīt Lungo nianses? Kombinējot to ar citām garšām, kas atbilst jūsu gaumei!
Pieredzējuši baristas iesaka šo mazliet rūgto kafiju baudīt kopā ar ēdieniem, kas papildina tās izteikto garšu. Tāpēc tā ir viens no labākajiem kafijas dzērieniem, kam pievienot parasto pienu vai augu izcelsmes pienus. Turklāt tā ir ideāli piemērota saldummīļiem, jo lieliski sader ar saldējumu un maigu šokolādi, radot brīnišķīgu sajūtu sprādzienu jūsu garšas kārpiņām!
Baristas padoms: pārkaisiet Lungo kafiju ar nedaudz kanēļa vai kakao, un tie izcels visas kafijas nianses!