Loading...

Espresso vs americano: izvēlies savu iecienītāko tumšo kafiju

Runājot par tumšo kafiju, izceļas divi populāri dzērieni: espreso un "americano". Neatkarīgi no tā, vai esi kafijas gardēdis vai tikai sāc iepazīt intensīvo dzērienu pasauli, izvēlēties starp šiem diviem klasiskajiem variantiem var būt aizraujošs izaicinājums – īpaši, ja pieejamas tik daudzas espreso kapsulu variācijas, ko izpētīt.

Katrs no tiem piedāvā unikālu kafijas pieredzi, un, lai gan tiem ir dažas līdzības, tieši atšķirības padara šo izvēli īpaši interesantu.

 

Garšas bagātība, aromāta intensitāte un pat pasniegšanas veids var būtiski atšķirties, tāpēc izvēle starp espreso un americano ir personīgās gaumes jautājums.

 

Izprotot to, kas tos atšķir, būs vieglāk saprast, kurš no tiem vislabāk papildina tavu ikdienas kafijas baudīšanas rituālu.

 

Ar NESCAFÉ® Dolce Gusto® palīdzību iepazīstināsim tevi ar visu svarīgo, lai palīdzētu izlemt, kurš dzēriens pelna vietu tavā krūzē – espreso vai americano.

¿Qué es un cortado?

Un cortado es una deliciosa bebida de café que equilibra perfectamente la robustez del espresso con la cremosidad de la leche.

a table with a cortado coffee and a sugar pot

El cortado se centra en el sabor puro y sin adulterar del café y la leche. La leche se vaporiza en lugar de espumarse, asegurando una textura aterciopelada que complementa el espresso sin agregar espuma extra.

Kas ir espreso?

Espreso ir koncentrēta kafija, kas tiek pagatavota, ar augstu spiedienu izspiežot karstu ūdeni caur smalki samaltām kafijas pupiņām.
 
Espreso radās Itālijā 20. gadsimta sākumā kā ātrs un efektīvs kafijas pagatavošanas veids, kas ļauj nelielā daudzumā iegūt izteikti intensīvu garšu. Pats vārds "espresso" nozīmē "izspiests", atsaucoties uz tā pagatavošanas metodi.
 
Mūsdienās espreso ir kļuvis par neatņemamu kafijas kultūras sastāvdaļu visā pasaulē, ko novērtē tā izteiksmīgās garšas un samtainās tekstūras dēļ. Labi pagatavotam espreso raksturīga zeltaina "crema" – viegla putu kārtiņa dzēriena virspusē.
 
To dzer gan kā atsevišķu dzērienu, gan izmanto par pamatu daudziem populāriem kafijas dzērieniem, piemēram, latei, kapučīno vai makijato. Visus iespējams pagatavot mājās, izmantojot NESCAFÉ® Dolce Gusto® kafijas automātus, kas radīti, lai bez piepūles pagatavotu kafejnīcas stila dzērienus.
 
Espreso izceļas ar bagātīgu un intensīvu garšas profilu, kas atkarībā no izmantotajām pupiņām un grauzdēšanas var būt salds un augļains vai rūgtenas šokolādes notīm.
 
Ātra kafijas pagatavošana ļauj iegūt dzēriena esenci tikai vienas vai divu malku apjomā. Tiem, kas alkst spēcīgas un izteiktas kafijas pieredzes, espreso ir īstā izvēle.

 

Kas ir americano?

"Americano" ir iecienīts kafijas dzēriens, ko gatavo, espre­so pievienojot karstu ūdeni. Rezultāts – maigāka un vieglāk baudāma kafija, kas saglabā espreso bagātīgo garšu, taču ar maigāku intensitāti.

Tiek uzskatīts, ka nosaukums "americano" radies Otrā pasaules kara laikā, kad amerikāņu karavīri Eiropā pievienoja espre­so ūdeni, lai padarītu to līdzīgu mājās pierastajai filtrētajai kafijai.
 
Atšķirībā no tradicionālā espreso, americano nodrošina ilgāku un mierīgāku kafijas baudīšanas pieredzi, padarot to ideāli piemērotu tiem, kas vēlas espreso dziļumu, bet vieglākā formā.
 
Lai arī saglabā espreso būtiskās iezīmes – aromātu un intensīvu garšu –, pievienotais ūdens to izlīdzina, radot mazāk koncentrētu dzērienu.
 
Viena no americano galvenajām priekšrocībām ir tā daudzpusība. Espreso un ūdens attiecību iespējams pielāgot, ļaujot katram izveidot dzērienu pēc savas gaumes un vēlētās stipruma pakāpes.
 
Americano, neatkarīgi no tā, vai tas tiek baudīts melns vai ar pienu, sniedz sabalansētu kafijas pieredzi, apvienojot espreso dziļumu ar viegli dzeramas kafijas īpašības.

 

Espreso pret americano: galvenās atšķirības

Lai gan gan americano, gan espreso pamatā izmanto vienu un to pašu kafijas pagatavošanas procesu, tie ievērojami atšķiras vairākos būtiskos aspektos. Garša, stiprums, pasniegšanas veids un kafijas pagatavošana – šīs atšķirības palīdzēs izvēlēties dzērienu, kas vislabāk atbilst tavām vēlmēm.
 

Pagatavošanas metode

Abi dzērieni sākas ar espreso kafijas devu. Tomēr galvenā atšķirība to pagatavošanā ir ūdens pievienošana americano. 
 
Espreso tiek gatavots, ar augstu spiedienu caur smalki maltām kafijas pupiņām izspiežot karstu ūdeni, iegūstot nelielu, bet spēcīgu dzērienu.
 
Savukārt americano top, pievienojot vienam vai vairākiem espreso šotiem karstu ūdeni. Šis papildus solis samazina dzēriena stiprumu, piešķirot tam vieglāku struktūru un maigāku garšu.
 

Garša un stiprums

Espreso piedāvā drosmīgu un koncentrētu garšu ar intensīvu aromātu. Tas ir pazīstams ar savu izteiksmīgo, bagātīgo garšu, kas var svārstīties no augļainas un saldas līdz rūgtai, atkarībā no kafijas pupiņām un grauzdējuma.
 
Americano savukārt ir maigāks un mazāk koncentrēts, jo tam pievienots ūdens. Tas saglabā espreso pamatgaršu, taču tās atšķaidīšana rada vieglāku un neitrālāku garšu, padarot to mazāk dominējošu.
 
Tiem, kas meklē spēcīgu kafijas pieredzi, espreso būs pareizā izvēle, savukārt americano piedāvā līdzsvarotu un viegli baudāmu alternatīvu.
 

Pasniegšanas lielums

Espreso parasti tiek pasniegts nelielās porcijās – parasti viena vai divas unces – mazā krūzītē. Tā mazais apjoms atbilst dzēriena koncentrētajam raksturam, un to nereti izdzer tikai dažos malkos.
 
Turpretī americano tiek pasniegts lielākās krūzēs, līdzīgi kā parastā filtrētā kafija.
 
Pievienotais karstais ūdens palielina dzēriena tilpumu, padarot to piemērotu ilgākai baudīšanai.
 
 

Kultūras konteksts un patēriņa stils

Espreso ir dziļi iesakņojies Eiropas kafijas kultūrā – to bieži bauda ātri, stāvot pie kafijas bāra vai mājās. Tas ir ikdienas neatņemama sastāvdaļa un visbiežāk tiek dzerts tīrā veidā – bez cukura vai piena.
 
 Americano, ar savu lielāko tilpumu un zemāku intensitāti, ir ieguvis starptautisku popularitāti, īpaši tur, kur tiek iecienīti ilgstoši baudāmi un vieglāk dzerami dzērieni. To bauda nesteidzīgi, padarot to ideāli piemērotu ilgākam kafijas brīdim.
 

 

Daudzpusība

Lai gan espreso bieži tiek baudīts tīrs, pateicoties tā koncentrētajai garšai, tas ir arī pamats daudziem citiem kafijas dzērieniem – piemēram, kapučīno, latei vai makijato. Tāpēc espreso ir svarīgs jebkuras kafijas kafejnīcas sortimentā.
 
Americano, kaut arī vienkāršāks sastāvā, arī piedāvā pielāgojamību. Espreso un ūdens attiecību iespējams viegli regulēt, radot dzērienu, kas atbilst konkrētajai gaumei – vai tā būtu spēcīgāka vai maigāka kafijas pieredze.
 
Lai gan espreso un americano balstās uz vienas un tās pašas kafijas bāzes, tie piedāvā divas atšķirīgas garšas pieredzes. Abus dzērienus iespējams baudīt ar plašu NESCAFÉ® Dolce Gusto® kafijas kapsulu klāstu, pielāgojot izvēli savai gaumei.

Lai arī abu pamatā ir espreso, americano un espreso piedāvā divas atšķirīgas kafijas pieredzes.

Neatkarīgi no tā, vai priekšroku dod espreso drosmīgajai koncentrētajai garšai vai americano maigajai un ilgstoši baudāmajai būtībai, šo atšķirību izpratne palīdzēs tev izvēlēties ideālo tumšo kafiju, kas atbilst tavam noskaņojumam un gaumei.
 
 

 

a cup of espresso
Sužinokite apie kavą daugiau
Ātra kafijas pagatavošana ļauj iegūt dzēriena esenci tikai vienas vai divu malku apjomā. Tiem, kas alkst spēcīgas un izteiktas kafijas pieredzes, espreso ir īstā izvēle.
ESPRESSO INTENSO
ESPRESSO INTENSO
Piesātināta un pikanta
PIRKT TŪLĪT
ESPRESSO ROMA
ESPRESSO ROMA
Malta grauzdēta kafija
PIRKT TŪLĪT
ESPRESSO MILANO
ESPRESSO MILANO
Malta grauzdēta kafija
PIRKT TŪLĪT
Kas yra espreso kava?
Kas yra espreso kava?
5 min
Skirtingos kavos pupelių rūšys
Skirtingos kavos pupelių rūšys
5 min
Kas yra „Latte Macchiato“?
Kas yra „Latte Macchiato“?
7 min
Loading...